Benzinli uygulamalarda bir Turboşarj 1050C sıcaklıkta dakikada ortalama 200.000 devirle çalışmaktadır. Dizel uygulamalarda bu 850C sıcaklığı ve dakikada 180.000 deviri bulmaktadır.
Bu şartlarda çalışan bir Turboşarj temelde 4 sebepten arızalanır;
Bir Turboşarj, motorun yanma odalarına gönderdiği havayı doğrudan hava filtresinden çeker. Hava filtresi ne kadar temiz ve kaliteli ise Turboşarjın rotor aksamı o derece rahat çalışacaktır. Yan sanayi hava filtreleri atık kağıtlardan üretilmektedirler. Görüntüde yeni olan yan sanayi bir hava filtresi gözenekleri tıkalı olduğundan iş görmemektedir. Kullandığınız şartlar ve aracınızın markası ne olursa olsun, aracınıza mutlaka orijinal hava filtresi alın ve maksimum 5000 km’ de yenisi ile değiştirin. Hava filtresini basınçlı hava ile temizlemek bir işe yaramamaktadır!
Ağır çalışma koşulları yüzünden bir Turboşarjı soğutmak motor yağının görevidir. Motor yağının zaman içerisinde yağlama özelliğini kaybetmesi veya motor yağı içerisinde olabilecek karbon ve metal talaşları Turboşarjın ömrünü hızla kısaltacaktır. Yağ filtresi aracın yağ basıncını doğrudan etkilemektedir ve fonksiyon olarak kusursuz çalışması için mutlaka orijinal ürünler kullanılmalıdır. Unutmayın aracın yağ basıncının azalması durumunda arızalanacak ilk parça Turboşarjdır!
Turboşarjı soğutmak veya yeni kontağı açılmış bir aracı uygun şekilde ısıtmak doğrudan sürücünün sorumluluğundadır. Aracı ilk çalıştırmada 1-2 dakika kadar gaz vermeden ısıtmak, motor yağının uygun sıcaklığa ve akışkanlığa gelmesini sağlamak ilk adımdır. Araca ani gaz yüklenmeleri yapmak, ara gaz vermek veya hareket halinde değilken yüksek devirlere çıkarmak yapılacak başlıca sürücü hatalarındandır. Araç hareket halinde değilken yüksek devirlere çıkılmamalıdır. Aracı soğutmak en az ısıtmak kadar önemli bir durumdur zira arızaların büyük kısmı yetersiz soğutmadan kaynaklanmaktadır. Aracı stop etmeden önce en az 1 dakika süre ile rölantide soğutmak gerekir.
Yan Etkenler
Motorun sağlıklı çalışması Turboşarjın ömrünü doğrudan etkilemektedir çünkü; motor ve Turboşarj birbirleriyle doğrudan ilişki içerisinde çalışan tümleşik bir sistemdir. Pistonların, segmanların ve sibopların doğru çalışması Turboşarj üzerinde ekstra bir baskı oluşturmayacağından uzun ömürlü bir kullanım sağlar. Motor yapılan araçların Turboşarjları mutlaka kontrol ettirilmeli ve başarılı bir motor rektefiyesinin vazgeçilmez bir adımı kabul edilmelidir. Yakıt püskürtme sistemi Turboşarjın ömrünü etkileyen bir başka faktördür. Kontrolsüz bir hava-yakıt karışımı Turboşarjın egsoz pervanesi üzerinde aşırı ısınmaya ve pervane üzerindeki kanatların yanmasına sebep olur. Kullanılan yakıtın kalitesi bu arızanın tetiklenmesini doğrudan etkileyecektir.